Er du i tvivl om, hvordan du skal bære i sommervarmen?

Så er du ikke den eneste.

Den sidste måneds tid har jeg modtaget mange spørgsmål om netop dette emne.

"Hvordan (og med hvad) vikler jeg bedst i sommervarmen?"

Jeg har derfor lavet en guide, som jeg håber kan hjælpe dig lidt på vej. 

Og varmen skal bestemt ikke forhindre dig i at vikle - og vi kan vidst hurtigt blive enige om, at det er væsentligt nemmere, at bære dit barn på stranden/ i skoven/ på det propfyldte museum i den propfyldte storby / indsæt selv sted, hvor barnevognen bare er besværlig.

Råd #1 - Hold pauser og brug skyggen

Lyt til dig selv og dit barn - og hold pauser hvis i har brug for det.

Skygge er en god ting. Er i på tur, så kan en solhat til dig, med stor skygge, være en idé. En anden idé er en paraply som holder jer i skyggen hvor end i går. 
En solhat til dit barn er selvfølgelig også en nødvendighed - solskoldede babyhoveder er bare ikke særlig sødt.

Råd #2 - Brug et bæreredskab med et lag stof på baby

Når det er varmt er det en god idé at tænke over, hvor mange lag du putter uden på dig og baby. I nogle bindinger med fastviklen har du 3 lag uden på baby - og det er bare varmere end 1 lag stof på baby. 

Med en fastvikle kan du lave mange forskellige bindinger med 1 lag stof. 

Du kan f.eks. lave almindelige mavebindinger: FWCC (Front Wrap Cross Carry) - eller FCC (Front Cross Carry) - eller en hoftebinding - og mange flere. Det er alle kapitler for sig selv, og dem må vi snakke om en anden gang. 

En ringslynge er også en god mulighed - der er altid et lag stof uden på barnet.
(Men husk - hoftebindinger og ringslynger har vægten på den ene skulder, og det kan være hårdt at bære i længden - husk at skifte side).

Mei tai, vikle tai og ergonomiske bæreseler er også gode om sommeren, da de ofte tillader lidt mere luftcirkulation omkring dig og barnet, og der kan komme luft ind i siderne.

Råd #3 - Vælg evt. materialer som gør viklen luftig

Det er svært at sige, at hvis du vælger en vikle med et specielt materiale - så er den luftig og let. Der er mange ting der spiller ind, da der er stor forskel i tykkelsen på viklerne og i vævningen. 

Men.. Lad mig alligevel prøve at komme med lidt gode tips til materialer. 

Både silke, hamp, hør, bambus og endda uld kan være gode om sommeren. 
De kommer som regel i en blanding med bomuld.

Bambus: Bambus er blødt og glat fra starten og giver en virkelig lækker vikle. Bambus er tynde fibre og er derfor rigtig godt til en vikle der ikke skal være for varm. På grund af de tynde fibre er bambus dog heller ikke verdens stærkeste materiale, og derfor kan en bambus vikle hurtigt føles tung med store børn - specielt hvis du skal bære i længere tid i en ét lags binding. Til nyfødte og små børn er bambus et fantastisk valg pga. blødheden - også den perfekte begyndervikle.

Hamp: Ja det findes i en vikle - og hamp er stærkt - samtidig med at det er luftigt, og giver en vikle der ikke er for varm. Ulempen ved hamp er, at det giver en meget stiv vikle, som virkelig skal gåes til. Er du nybegynder i fastvikle? Så er det sandsynligt, at hamp ikke det rigtige valg. 

Silke: Silke opfører sig lidt som bambus i en vikle. Vælger du en vikle med silke får du en fantastisk blød og lækker vikle. Den er nem at binde og er luftig om sommeren. 

Hør: Hør er ikke så varmt og egner sig fantastisk godt om sommeren. Hør er også stærkt, og giver vikler som du kan bære tunge børn i, uden problemer. Ligesom hamp, kan hør-vikler godt være stive i det i starten - de skal gåes til og egner sig ikke til nybegyndere i vikle-verden. 
Little Frogs fastvikler med hør (linen) er dog en undtagelse og er bløde og nemme at binde - også for dig der er nybegynder. 

Uld: Også var der uld. Uld er temperaturregulerende. Lette vikler med uld kan bruges som sommervikle - jeg er ikke personligt vild med uld om sommeren, men jeg er i min vikle-tid stødt ind i flere der har brugt det med glæde. Det er en smagssag - ligesom alt andet. Andre fordele ved uld er, at det er super stærkt og du får en god, stærk og blød vikle.

Og hvad så med 100% bomulds vikler? 
Jeg får tit spørgsmål omkring bomuld og sommer - og jeg har mødt flere med den opfattelse, at en vikle skal være blandet med bambus, hamp eller hør for at være god om sommeren. Det passer ikke. 100% bomuldsvikler kan sagtens være lette, tynde og luftige - f.eks. er rigtig mange af Didymos' og LittleFrogs vikler meget lette og luftige i 100% bomuld og egner sig strålende til sommervikler.

Råd #4 - Tag tøjet af

Dit barn vil elske det - du vil elske det (og måske endda din mand vil elske det).

Det er muligvis nok, at dit barn bare har ble på når i vikler. Tænk på, at viklen udgør et lag tøj. 
Nøjes med en tynd top under viklen til dig selv - og ha´så f.eks. en trøje du kan tage af og på til at regulere temperaturen. 
Husk at beskytte de udsatte hud områder med solcreme. 

Råd #5 - Brug en stofble mellem jer

Hud mod hud kontakt er vigtig - og en af de ting de fleste elsker ved at bære sit barn. Men om sommeren kan den der hud mod hud kontakt godt blive.... en svedig og klam fornøjelse. Du kan med fordel ligge f.eks. en stofble mellem barnets hoved og dit bryst.
Det vil mindske vandfaldet af sved mellem dine bryster - og varmeudslættet der muligvis vil opstå på din babys kind. 

Råd #6 - Vand

Vand, vand og atter vand. Til dig og til dit barn. Indvendigt og udvendigt. Drik rigeligt og sørg for at dit barn ammer ekstra, får ekstra flaske eller ekstra vand (afhænger af dit barn). Du kan også køle barnet ned udvendigt ved at fugte håret med koldt vand, eller gøre solhatten våd. Samme tricks gælder på dig selv.

Til sidst vil jeg blot nævne, at du nemt holder øje med dit barns temperatur og velbefindende når du bærer - du er jo tæt på barnet hele tiden. Det er nemt at tjekke barnets temperatur i nakken - er barnet meget varmt og svedigt kan du prøve at køle det af med vand - søg skygge - eller hold en pause :-) 

Hvis du stadig er i tvivl om hvilken vikle du skal købe til sommeren...

Så kan jeg godt forstå det... og jeg er klar over at denne sommerguide måske ikke gav dig direkte svar på, hvad der er godt til netop dig i sommervarmen - og det er også meget individuelt. Men her er alligevel 3 gode valg fra Liams.dk

1. Har du en nyfødt baby eller et barn på under 10 kg er en bambus vikle et godt valg. Se vikler med bambus her >>

2. Har du et lidt større barn er en hør vikle en mulighed. Er du nybegynder i fastvikle verden så vælg én fra Little Frog - de er altid bløde og lækre. Se vikler med hør her >>

3. Som jeg har nævnt flere gange i dette (efterhånden lange) skriv, så er Little Frog generelt meget tynde og lette - ligemeget hvilket materiale de er lavet af - og de fleste vil egne sig som sommer-vikler. Se alle Little Frog viklerne her >>

Har du spørgsmål til, hvad du skal vælge? Så er du meget velkommen til at skrive på lea@liams.dk