Kender du det her?

Du har været til slynge-grams og rørt ved en masse VIRKELIG bløde og lækre vikler.

Du har rørt ved din venindes vikle - den var også blød og lækker.

Nu skal du igang med at vikle - så du har bestilt din egen... Den er endelig kommet ind af døren.

Og det sidste den er - det er blød og lækker? 

Den føles som det stiveste tæppe, da du hiver den ud af posen. 

Men bare rolig - mist ikke modet inden du overhoved er kommet i gang - den skal nok blive blød og lækker. Den skal bare "gåes til".

 

Jo mere du får bevæget viklen over sig selv - eller over andet materiale - des blødere bliver den. Sæt igang.

 

10 måder til hvordan du kan gå din fastvikle til og få den blød og lækker

Der er mange faktorer der spiller ind på, hvor blød din vikle rent faktisk er, når den er helt ny. Hvilket materiale er der brugt? Hvilken vævning? 

Generelt er vikler med silke, bambus, tencel, uld og nogle 100% bomuldsvikler meget bløde fra start, og skal ikke gåes til. 

Hvis du tilgengæld har fået dig en vikle i hør, hamp og også flere i 100% bomuld, så kan du være næsten helt sikker på, at din vikle ikke er ved sit fulde potentiale, når du bruger den første gang. Bliv ikke trist og ked - den kan brydes og gøres blød på mange forskellige måder. Og din skal også nok blive det. 
Der er ingen lette genveje - men du kan have det sjovt imens. 

Generelt er der 2 rigtig gode måder at gøre en vikle (eller andet stof) blødt på - ved friktion og ved varme. 

1. Vask den

Det lyder ret simpelt, ikke? Og dét er det første jeg altid gør med en ny vikle. At vaske den kan hjælpe. Og desuden skal ALLE vikler der kommer i loom state (stof der ikke er vasket efter det er pillet af væven) vaskes inden brug. Det får vævningen til at sætte sig - bruger du den inden vask, kan du risikere at ødelægge viklen. 

Inden du vasker din slynge (eller et hvilket som helst produkt i vævet stof) er det vigtigt at du tjekker producentens vaskeanvisninger. De fleste bomulds-, hør- og hamp vikler har det meget fint med almindelig vask og en lav centrifuge. 

Hvis du har købt et bæreredskab med uld, bambus eller silke så skal du være mere opmærksom på vask - måske skal den vaskes i hånden, eller i hvert fald på et super skåne program på vaskemaskinen. 

Og husk ikke at bruge lysnende vaskemidler - brug altid noget der er egnet til det materiale du vasker. 

2. Smid den i tørretumbleren

En tur i tørretumbleren kan gøre underværker - men men men... Husk at tjekke om materialet kan tåle det. Jeg ville absolut ikke gøre det med uld - så er din bæredims færdig. Hør og hamp er meget taknemmelige materialer, og vil have godt af varme - og kan også tåle det. Put dit stive bæreredskab i tørretumbleren med nogle tennisbolde (put dem i en sok, så er du sikker på, at de ikke laver skader), også tumble. Varmen kan virkelig gøre noget godt for viklerne.

3. Stryg den

Men igen... Husk nu hvilket materiale du har. Som regel vil en hør eller hamp vikle have virkelig godt af en damp strygning.

En tur i tumbleren også en tur med damp strygning vil gøre underværker for din krads-børstige vikle. 

4. Kram med din vikle

Ja det lyder måske lidt mærkeligt - men jeg mener selvfølgelig at du skal bruge dem som tæppe.

Pak dig ind i den og lig dig i sofaen. Pak dine børn ind i den når de skal sove.

5. Bind knuder på din slynge/vikle 

Og bind den op igen. Bind den, og bind den op igen. Det er ikke godt nok at du bare binder den - også lader den ligge. Det er nemlig friktionen der gør det - altså når stoffet bliver gnedet mod hinanden igen og igen. Når du har bundet den helt - så hiv lidt i enderne - også bind den op igen. Gentag - gentag - gentag. 

Jeg har lavet en video, hvor du kan se hvordan jeg plejer at gøre:

6. Væv med din fastvikle

Har du en tremmeseng?

Eller en trappe?

Så væv den ind mellem tremmerne - det er lidt samme princip som at slå knuder på den. Det er friktionen der arbejder for dig. Det betyder at du skal sørge for, at den er i bevægelse. Få dine børn til at hive den frem og tilbage mellem tremmerne. Eller væv den, hiv den ud. Væv den, hiv den ud. 

VIGTIGT: Husk at tjekke tremmernes overflade inden, så du ikke laver skader på din vikle. Og husk også at den evt. kan smitte farve af på den overflade du bruger. 

7. Brug den som hængekøje

Og ja - det kan den sagtens holde til. 

Bind den rundt om en halvhøj seng, ligesom på det her billede:

Brug din fastvikle som hængekøje

Du kan også binde den rundt om dit spisebord. 

Eller om en krog i loftet - eller om et trappetrin - så bliver det mere som en gynge, men det er lige meget - bare den bliver brugt og der bliver svinget i den. Vær kreativ og find steder at hænge den op. 

Brug din sunde fornuft. Bind den tæt på jorden, bind med knuder der ikke går op. Så er du sikker på, at alle komme helskindet igennem vikle-blødgørings-processen ;-) 

8. Hiv i din fastvikle

Og nej - ikke hen af gulvet - men igennem et par slyngeringe. Eller en knude. Et par slyngeringe koster omkring 50 kroner (jeg har lidt ringe i medium størrelse på Liams.dk), og du kan bruge dem bagefter til at lave flotte og smarte afslutninger - eller til at sy din egen ringslynge, så pengene er ikke helt tabt. 

Princippet er enkelt - du hiver simpelthen bare din vikle igennem ringene. Også gentager du det. Og du gentager det igen. Det er en ret effektiv metode faktisk - hvis du bliver træt, så kan du vælge en af de andre 9 metoder. 

9. Tag den på

Det er måske ikke så rart med en stiv, tyk, hør vikle. Men med en lidt tyndere vikle så er det perfekt. Brug den som tørklæde eller halsterklæde. 

10. Sidst men ikke mindst (og det burde ikke komme som et chok for dig) - VIKLE MED DEN

I know - crazy. Selvom den er stiv, så brug den til at vikle med. Har du et større barn - en tumling - så er det perfekt at vikle ham/hende. Det er altså en af de bedste måder at gå en vikle til. Selvom det nogengange er svært at vikle med en ny, stiv, ikke-så-elsket vikle, så lover jeg dig at det virker.

Gider du ikke? Giv den til en ven. Der er sikkert nogle familier eller venner der vil synes det er sjovt at lege med sådan et langt stykke stof - lave hængekøjer osv.